Participatiewet (PW) uitkering (voorheen Wet Werk en Bijstand), betreft een uitkering voor levensonderhoud. voor informatie klik hier
De participatiewet werkt met een kostendelersnorm.
Kostendelersnorm: voor informatie klik hier.
Korte uitleg:
Woont men met meerdere personen in een huis, dan heeft men lagere woonlasten per persoon. Dus wordt de uitkering per persoon lager. Tel de uitkeringen per persoon in het huishouden bij elkaar op om het totaal te berekenen.
IOAW, IOW en IOAZ uitkering oudere werklozen (voor mensen boven de 50 jr), Voor informatie klik hier.
BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen) Voor ZZP-ers zie regeling. voor informatie klik hier.
Als iemand overlijdt, heeft dit vaak financiële gevolgen voor de partner en kinderen. De overheid wil dat nabestaanden zeker zijn van een basisinkomen. Daarom kunnen zij aanspraak maken op een uitkering via de Algemene nabestaandenwet (Anw).
Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
Kinderen hebben recht op een wezenuitkering als allebei de ouders zijn overleden. De laatst overleden ouder moet dan wel verzekerd zijn geweest voor de Algemene nabestaandenwet (Anw) toen hij of zij overleed. De uitkering stopt op het moment dat een wees 16 jaar wordt. Soms kan de uitkering worden verlengd.
Uitkeringsinstantie: SVB
De Algemene OuderdomsWet (AOW) regelt in Nederland het verplichte, collectieve ouderdomspensioen dat als algemene basis dient voor Nederlandse ouderdomspensioenen. De AOW is een van de zogenoemde volksverzekeringen.
AOW is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.
Niet iedereen kan of wil zijn belastingaangifte zelf doen. Voor hulp bij het invullen van de belastingaangifte zijn verschillende mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is de Belastinghulp van Tympaan-de Baat. Deze belastinghulp is bestemd voor alle zelfstandig wonende inwoners van De Ronde Venen met een laag inkomen die door leeftijd en/of handicap hulp nodig hebben bij invullen van hun belastingpapieren.
Daarnaast bestaan er belastingspreekuren van het Geldpunt. Vrijwilligers van de belastingservice van Tympaan-De Baat én van het Geldpunt staan klaar om u te helpen. Ook statushouders kunnen gebruik van dit spreekuur maken. Kom dan samen met uw vrijwilliger van Vluchtelingenwerk naar het belastingspreekuur.
data van de (gratis) spreekuren belastingaangifte van het Geldpunt:
Maandag 18 maart van 13.30u tot 16.00u
Maandag 15 april van 13.30u tot 16.00u
Adres Geldpunt: Karekiet 49 te Mijdrecht (De Trekvogel)
Wat neem je mee:
- DigiD
- Aangifte 2022
- Voorlopige aanslag 2023
- Bij hoge zorgkosten: nota's, betaalbewijzen, vervoerskosten
Je kunt er soms wakker van liggen. Omdat je bang bent dat je binnenkort niet aan je maandelijkse betalingen kunt voldoen. Of omdat de schulden je boven het hoofd zijn gegroeid. Je bent zeker niet de enige met financiële problemen. Maar je ziet zelf even geen uitweg. Dan is voor jou begeleiding door een budgetcoach wellicht een oplossing.
Een budgetcoach is een getrainde vrijwilliger. Tympaan-De Baat begeleidt deze vrijwilligers en koppelt de budgetcoaches aan mensen die te maken hebben met schulden of die gebaat zijn bij schuldpreventie. Als er sprake is van professionele schuldhulpverlening, begeleidt de budgetcoach de hulpvrager tijdens en na dit proces. Zo voorkomt de budgetcoach samen met jou dat je weer terugvalt.
Het is vervelend als u de huur niet op tijd kunt betalen. Bovendien is het vaak niet makkelijk om een huurachterstand in te lopen. Daarom is het belangrijk voor u en ons dat u op tijd betaalt. Lukt het toch een keer niet, neem dan direct contact op met de medewerker huurincasso van Cazas via Betaalafspraak maken.
Door verschillende omstandigheden kunt u (soms plotseling) geen dak meer boven uw hoofd hebben. Bent u alleenstaand en net dakloos geworden? Dan kunt u terecht bij Herstart. Hier kunt u maximaal 14 dagen terecht voordat u doorstroomt naar een andere opvanglocatie. Bent u met uw gezin dakloos geworden? Dan kunt u bellen met Stadsteam Herstel.
De Tussenvoorziening biedt verschillende vormen van opvang:
Zie voor meer informatie met betrekking tot kosten, reservering van een slaapplek en voorwaarden op bovenstaande websites.
De dierenambulance De Ronde Venen is een dierenvoedselbank begonnen. Hier kunnen mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, gratis voedsel voor hun huisdier krijgen.
De klanten zijn meestal ook al lid van de gewone voedselbank. Het uitgiftepunt is gevestigd in het thuishonk van de dierenambulance in Wilnis.
Ook voor hulp bij dierenarts kosten kunt terecht bij de dierenambulance.
De dierenambulance werkt samen met Stichting DierenLot.
Heeft u een thuiswonend gehandicapt kind tussen de 3 en 18 en heeft uw kind intensieve zorg nodig? Dan heeft u mogelijk recht op dubbele kinderbijslag. Er kan sprake zijn van intensieve zorg als uw kind in het dagelijks leven beperkingen ondervindt door ziekte of stoornis en uw taken in de verzorging en het ouderlijk toezicht (oppassing) daardoor ernstig zijn verzwaard. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt de zorgbehoefte en geeft een advies aan de SVB over dubbele kinderbijslag.
Maakt u veel kosten voor uw kind dat niet bij u thuis woont? Dan kunt u soms dubbele kinderbijslag krijgen. Of u hiervoor in aanmerking komt, hangt af van de kosten die u maakt voor uw kind. Het gaat om kosten voor levensonderhoud, opvoeding en onderwijs van uw kind. De SVB kan naar uw kosten vragen. Als uw kind niet thuis woont in verband met het onderwijs dat uw kind volgt dan gelden aanvullende voorwaarden.
DUO, Dienst uitvoering onderwijs (voorheen IB-groep) is onderdeel van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap.
Informatie op de website over:
- Studeren, lesgeld, schoolgeld, inburgeraar, inburgeringsexamen, inburgeringsdiploma
- Studiefinanciering, scholierentoelage, tegemoetkoming ouders.
- Studieschuld
- MBO HBO Universiteit
- Studenten ov-chipkaart
Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere noodzakelijke kosten die u niet zelf kunt betalen of voor hebt kunnen reserveren. Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Of u bijstand krijgt, hangt af van uw inkomen en bezittingen. Hoe hoger uw inkomen en vermogen is, hoe lager het bedrag is dat u krijgt.
Gemeente De Ronde Venen biedt samen met Zorg & Zekerheid een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. De dekking is uitgebreid met extra vergoedingen voor kosten zoals bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie of de tandarts. De verzekeraar geeft hierbij korting en de gemeente betaalt een deel van de premie. Kinderen tot 18 jaar worden gratis meeverzekerd.
Op gezondverzekerd.nl vindt u alle informatie over de collectieve zorgverzekering. Ook kunt u meteen zien of u voor de collectieve verzekering in aanmerking komt.
Inwoners met een inkomen tot 120% (excl vakantiegeld) van het sociaal minimum komen in aanmerking. Daarnaast mag u niet teveel vermogen hebben.
Er worden drie pakketten aangeboden: AV-gemeente Basis, AV-gemeente Standaard en AV-gemeente top.
Inloopspreekuren 2024 voor info/inschrijven verzekeringsjaar 2025:
maandag 2 en 9 december 13.00-16.00 uur
Geldpunt (De Trekvogel), Karekiet 49 in Mijdrecht medewerkers van Zorg & Zekerheid en de gemeente aanwezig om informatie te geven en vragen te beantwoorden.
Wat neemt u mee: BSN nummer van alle verzekerden, uw bankrekeningnummer, polisblad van uw huidige zorgverzekering.
Als u lange tijd (minimaal drie jaar) een inkomen op bijstandsniveau heeft of een bijstandsuitkering krijgt, kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is een bijdrage voor mensen die een lange tijd van een laag inkomen moeten leven en geen uitzicht hebben op een hoger inkomen. Deze toeslag kunt u 1 keer in de 12 maanden aanvragen.
Als uw situatie niet verandert, kunt u na 12 maanden weer individuele inkomenstoeslag aanvragen. Stuur uw aanvraag op tijd in, want de individuele inkomenstoeslag kan niet met terugwerkende kracht worden toegekend.
Veel studenten hebben een bijbaan om hun studie te betalen.
Als student met een beperking kunt u dit niet altijd.
Misschien kunt u een individuele studietoeslag krijgen.
Kinderhulp biedt financiële ondersteuning aan kinderen én jongeren in armoede van 0 tot 21 jaar, voornamelijk op de volgende gebieden:
Sinds 1 januari 2023 is het mogelijk om menstruatie halfjaar pakketten aan te vragen zonder kind gegevens.
De inhoud van een half jaar pakket bevat 12 pakjes maandverband in 3 verschillende maten.
Stichting Kinderfondsen Nederland laat kinderen onder de armoedegrens, kinderen met een beperking en kinderen met een chronische ziekte weer meedoen in de maatschappij. Hiervoor werken wij met drie pijlers: school, sport en vrije tijd. Bij elke pijler organiseren wij activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Dit is mogelijk dankzij de hulp van bedrijven en particulieren.
Wanneer men bij financiële problemen geen vergoeding krijgt uit reguliere middelen dan kan een fonds de oplossing zijn.
Er zijn verschillende soorten fondsen:
- Studiefonds
- Fonds voor een voorschot of betaling van te maken kosten. Het betreft noodzakelijke kosten die niet worden vergoed en direct noodzakelijk zijn.
- Fonds voor het geven van goederen in natura. Bijv. babyspullen.
- Fonds voor cadeautjes en uitjes voor kinderen waarvan ouders financiële problemen hebben of in de schuldsanering zitten. Deze kinderen kunnen er dan ook eens een dagje opuit of een cadeautje krijgen met Sint Nicolaas.
Zie voor meer informatie: https://fondsenzoeken.nl/
De banken hebben ervoor gekozen om de geldautomaten te vervangen door geldmaten. Deze geldautomaten zijn te herkennen aan hun gele kleur. Voor het zoeken naar een geldmaat klik hier.
Hulp nodig bij digitaal uw bankzaken regelen? Ga langs bij de bibliotheek Mijdrecht, inloopspreekuur IDO, maandag 10.30-12.30u. Of kijk op de website www.bankinformatiepunt.nl
Bij Het Geldpunt kan de inwoner terecht met alle vragen over geld.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
- Recht op, of het aanvragen van toeslagen;
- Grip op uitgaven en budgettering;
- Gemeentelijke financiële tegemoetkomingen;
- Vragen over pensioenen.
Voor meer informatie over Geldpunt: zie deze video. Of kijk op de website van Tympaan-de Baat: klik hier
Heeft u een laag inkomen en te weinig geld voor sport of culturele activiteiten? Dan is de regeling Iedereen Actief interessant voor u. Mogelijk komt u in aanmerking voor een bijdrage van de gemeente voor culturele en sportieve activiteiten.
De gemeente De Ronde Venen wil inwoners met extra zorgkosten als gevolg van een chronische ziekte of handicap tegemoetkomen. Heeft u of uw kind door een chronische ziekte en/of beperking hoge ziektekosten? Dan kunt u misschien inkomensondersteuning van de gemeente krijgen.
De ICG kan:
ICG komt per 1-1-2025 te vervallen.
Jongeren kunnen bij het Jongerenwerk terecht voor enkelvoudige hulpvragen en budgetcoaching. De jongerenwerkers kunnen helpen met het op orde brengen van financiën. Wordt het te ingewikkeld dan kunnen zij doorverwijzen naar bijvoorbeeld sociaal raadslieden, die meer expertise hebben. Verder helpt het Jongerenwerk bij enkelvoudige hulpvragen, zoals het maken van een CV, aanmelden voor een opleiding en schrijven van een sollicitatiebrief.
Op de locatie van het Jongerenwerk is een fietsenwerkplaats. De fietsen die worden opgeknapt door de jongeren in De Leerwerkplaats worden vervolgens voor een lage prijs verkocht aan hen die het minder hebben; bijvoorbeeld deelnemers van de fietslessen van Tympaan- De Baat of mensen die gebruik maken van de Voedselbank.
Momenteel is het niet mogelijk om fietsen ter reparatie aan te bieden.
Verder kunnen er goedkoop producten van De Leerwerkplaats gekocht worden. Bijvoorbeeld tafels, vogelhuisjes en plantenbakken.
Het Juridisch Loket geeft juridisch advies, dit kan via website, de telefoon of met een afspraak. Ze geven onder andere advies over problemen met werk, inkomen, schulden en incasso’s. Via de website van het juridisch loket helpen ze met informatie, tips en voorbeelden.
Diaconaal Platform de Ronde Venen:
Doelstelling: Helpen waar geen helper is.
Vanuit de christelijke overtuiging willen alle kerken in de gemeente De Ronde Venen zich inzetten voor de bewoners. Terwijl de overheid een bepaald sociaal vangnet biedt, is bekend dat niet iedereen daarvoor (voldoende) wordt opgevangen. Daardoor kan ongelijkheid ontstaan en kunnen mensen zich buitengesloten voelen.
Via het Diaconaal platform willen we aanvullende hulp organiseren voor alle inwoners van de Ronde Venen, die hulp nodig hebben en niemand hebben in hun omgeving die daarbij kan helpen.
Kinderbijslag is een gift van de Nederlandse overheid aan ouders voor opvoedingskosten van kinderen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert deze uit. Kinderbijslag wordt uitbetaald op de eerste dag van het kwartaal.
Kwadraad helpt je weer om grip te krijgen op je dagelijks leven. We kijken naar je talenten. Niet naar wat niet kan, maar we kijken naar wat wél kan. Met een maatschappelijk werker spreek je over jouw situatie.
Bij de sociaal raadslieden van Kwadraad kunt u terecht voor vragen over geldzaken en/of juridische vragen. Dit kan gaan over onder andere het recht op een uitkering, studiefinanciering, belastingzaken, huurtoeslag, ontslag, voogdij, huisvesting, arbeidsrecht, maatschappelijke voorzieningen, bezwaarschriften en dreigende schulden. Via de Servicepunten of via het algemene nummer van Kwadraad kan de inwoner een afspraak maken bij deze sociaal raadslieden.
De gemeente kan burgers met een laag inkomen en geen/weinig eigen vermogen kwijtschelding verlenen voor aanslagen van de afvalstoffenheffing (gemeentelijke belasting).
Indien u of uw partner ondernemer is (zzp, eigen bedrijf, v.o.f. etc.), is er in gemeente De Ronde Venen geen kwijtschelding voor gemeentebelastingen mogelijk.
Kwintes ondersteunt mensen met psychiatrische of psychosociale problemen. Mensen die zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen leven en wonen. Vaak gaat dit gepaard met een acute, tijdelijke of blijvende vraag naar woonruimte. Ben jij de grip op je leven (even) kwijt? Dan kun je bij Kwintes terecht.
Kwintes is er voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid, zwerfjongeren, dak- of thuislozen, slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met autisme. Vrouwenopvang is er voor slachtoffers van huiselijk geweld, eerwraak, loverboys of mensenhandel.
Maakt u zich zorgen over iemand met verward gedrag? Bijvoorbeeld iemand die ronddoolt op straat, zichzelf vervuilt of wartaal uitslaat?
Neem dan contact op met het Meld- en Adviespunt Bezorgd.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Op de site van het Nibud.nl is veel informatie te vinden over allerlei financiële zaken. Zo ook bijvoorbeeld over financiële opvoeding, kosten van studeren, de voor- en nadelen van lenen en het hoe en wat van hypotheken.
Heeft u schulden en heeft u problemen met afbetalen? Zorg ervoor dat het niet erger wordt. Wanneer u er zelf niet uit komt, neem dan contact op met het Servicepunt. Wij zoeken samen met u naar een oplossing.
SIEN komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe omgeving. Sien helpt, adviseert en informeert bij belangrijke onderwerpen als geld, zorg en participatie. Samen met de leden en vrienden zet deze organisatie zich in voor een samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking gewoon kunnen meedoen, net als ieder ander.
U kunt bij Sien terecht voor:
De sociaal werker informeert en ondersteunt de inwoners bij het behouden en hervinden van de regie over het eigen leven. Deze ondersteuning richt zich op het verlangen van mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dit gebeurt door persoonsgerichte begeleiding en door activiteiten die worden uitgevoerd door vrijwilligers. De begeleiding is maatwerk, bij de één is kortdurende ondersteuning voldoende, bij de ander is een intensievere begeleiding nodig.
Te weinig geld hebben is een groot probleem.
Wie in problemen zit weet dat hij de tering naar de nering moet zetten.
Maar als je geen krant, tijdschrift of zelfs kopje koffie meer kunt betalen, ontstaat er een maatschappelijk isolement.
Niemand kiest voor een leven aan de sociale onderkant.
We hebben in ons land een uitgebreid stelsel van wetten en regelingen, waarop in veel gevallen een beroep kan worden gedaan door mensen in financiële nood. Soms zijn er echter toch situaties, waarbij mensen tussen wal en schip vallen.
Vanuit maatschappelijke betrokkenheid kan Stichting Hulpfonds Abcoude-Baambrugge mensen mogelijk bijstaan en/of financiële hulp bieden. Deze hulp kan aanvullend zijn op die van de overheid in de vorm van een (eenmalige) bijdrage of een renteloze lening. Het gaat om tijdelijke hulp. Het is niet de bedoeling dat mensen afhankelijk worden van de bijdrage van het Hulpfonds.
Stichting Jongeren Actief (SJA) maakt het voor kinderen en jongeren uit gezinnen met kleine inkomens mogelijk om deel te nemen aan leuke activiteiten. Kinderen en jongeren uit De Ronde Venen tot 18 jaar kunnen via SJA lid worden van een sportvereniging of deelnemen aan kunst- en cultuuractiviteiten. Aanmelden ieder (sport) seizoen opnieuw bij de Servicepunten.
Alle kinderen van 4-18 jaar in De Ronde Venen moeten de kans krijgen om mee te (blijven) doen in de samenleving. Wanneer ouders een laag besteedbaar inkomen hebben en er geen geld is voor bijvoorbeeld een schoolreisje, kamp, laptop, kleding of een fiets om met klasgenootjes naar school te fietsen kan een beroep worden gedaan op Stichting Leergeld De Ronde Venen.
Stichting Pape-Fonds kan helpen bij materiële noden voor algemene dagelijkse levensbehoeften of schulden. Stichting Pape-Fonds geeft éénmalige financiële ondersteuning voor algemene dagelijkse levensbehoeften of schulden voor personen in kwetsbare omstandigheden in Nederland.
Uitsluitend instellingen die deze doelgroep helpen door opvang/en of begeleiding kunnen voor een financiële ondersteuning een beroep doen op het Pape-Fonds.
Aanvragen ten behoeve van particulieren in financiële nood moeten schriftelijk worden ingediend door een professionele hulpverlener, die verbonden is aan een instelling voor maatschappelijk welzijn. Dat kan zijn bijvoorbeeld het Algemeen Maatschappelijk Werk, de ergotherapeut, sociaal raadslieden, de sociale dienst, een revalidatiecentrum, een ziekenhuis of een Blijf van mijn lijf huis. Bewindvoerders kunnen een aanvraag indienen, indien zij (volwaardig) lidmaatschap hebben verworven van bepaalde –door het bestuur benoemde- brancheverenigingen voor professionele bewindvoerders
Wanneer het als zelfstandig wonende oudere niet meer lukt om zelf de administratie te doen, dan kan de thuisadministratie van Tympaan-De Baat helpen. Samen met de oudere maken ze de administratie weer in orde. Ook kan er daarna een vrijwilliger aan de oudere worden gekoppeld om te helpen bij de administratie.
Als cliënten jonger zijn dan de AOW gerechtigde leeftijd, is het alleen mogelijk een vrijwilliger van de thuisadministratie te krijgen als het om tijdelijke ondersteuning gaat of als de cliënt wordt aangemeld door een andere organisatie die daar ondersteuning verleent. Bijvoorbeeld Maatschappelijk Werk, Altrecht, MEE, Kernteam van de gemeente
Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de huurkosten van uw woning.
Advies: vraag uitstel aan bij de belastingsdienst als het niet lukt om eea voor 1 mei af te ronden voor het voorgaande jaar.
LET OP: geef wijzigingen op tijd door, zie voor meer informatie mijntoeslagen.nl
Kinderopvangtoeslag is een bijdrage in de kosten voor kinderopvang. Deze toeslag is beschikbaar voor ouders die werken of studeren. Ouders dienen hiervoor zelf een aanvraag te doen.
Ook peuterspeelzalen worden als kinderdagverblijf beschouwd.
LET OP: geef wijzigingen in uw situatie op tijd door, zie voor meer informatie mijntoeslagen.nl
Krijgt u kinderbijslag, dan kunt u misschien ook een kindgebonden budget van de Belastingdienst krijgen. Dit is een extra maandelijkse bijdrage van de overheid voor gezinnen met kinderen.
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van uw Nederlandse zorgverzekering.
LET OP: geef wijzigingen op tijd door via mijntoeslagen.nl
Persoonlijk en samen met ouders/verzorgers/ hulpverleners regelen wij het hele kinderfeestje. De activiteit op locatie en natuurlijk ook eten en drinken voor de groep feestvierders. Alles op basis van de interesses en mogelijkheden van het kind en het gezin. Professionele hulpverleners die aan de gezinnen verbonden zijn dienen een aanvraag in op onze website. Vervolgens gaan onze Feest Coördinatoren aan de slag om in onderlinge afstemming een onvergetelijk feestje te regelen.
Juist wanneer het thuis moeilijk is
verdient een kind de positiviteit van een eigen kinderfeestje
Wel jarig.
Geen kinderfeestje?
Daar willen we iets aan doen!
ZZp-ers én inwoners die hun (niet meer levensvatbare) bedrijf moeten beëindigen, komen niet in aanmerking voor een ww-uitkering. Door het BBZ (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen) kunnen zij mogelijk tijdelijk een uitkering ontvangen totdat ze weer in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien.
BBZ: voor informatie klik hier.
Indien gevestigde zelfstandigen tijdelijk inkomensproblemen hebben, waardoor ze niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, dan komen zij in aanmerking voor een periodieke uitkering.
Tevens is er een tegemoetkoming van de gemeente om huur of hypotheek te betalen bij plotselinge daling van inkomen: woonkostentoeslag.
Woonkostentoeslag is online aan te vragen of via het formulier bijzondere bijstand (volledig invullen).
Zie tevens onze regeling over woonkostentoeslag.
www.overrood.nl Voor hulp en advies voor (stoppende) ZZP-ers.
Vluchtelingenwerk Nederland behartigt de belangen van statushouders en asielzoekers in Nederland.
Per jaar worden er ongeveer 70 nieuwe vluchtelingen geholpen door Vluchtelingenwerk De Ronde Venen. Deze 70 vluchtelingen bestaan uit kinderen, volwassenen en ouderen.
Bij elke nieuwe plaatsing van een statushouder wordt een maatschappelijke begeleider gekoppeld aan een “nieuw” gezin of persoon. De begeleiding bestaat uit meegaan met de oplevering van de woning, inschrijving in de gemeente en het aanvragen van een uitkering.
De Voedselbank heeft als doel het direct, op tijdelijke basis, helpen van inwoners die onder een bepaald bestaansminimum leven, door wekelijks voedsel uit te reiken dat door derden beschikbaar wordt gesteld.
Aanmelden voor de Voedselbank kan via de website.
Cliënten van de Voedselbank kunnen ook gebruik maken van de kledingbank. Deze is in De Trekvogel in Mijdrecht.
Stichting Kinderen van de Voedselbank is opgezet door een aantal vrijwilligers. Zij zet zich in om de maatschappelijke gevolgen van kinderarmoede in Nederland tegen te gaan, voor kinderen waarvan de ouders gebruik moeten maken van de Voedselbank.
Door twee keer per jaar nieuwe kleding uit te geven, één maal voor de winterkleding, en één maal voor de zomerkleding, kan het kind ook eindelijk eens pronken met zijn/haar nieuwe kleding. Dit is voor een kind zo’n enorme boost voor de eigenwaarde, daar heeft een kind zijn/haar hele leven profijt van. Ook aan de verjaardagen wordt gedacht, via Stichting Jarige Job worden er verjaardagspakketten uitgegeven. Dit is te regelen via de Voedselbank.
De Kledingbank is onderdeel van de Voedselbank De Ronde Venen. Cliënten van de Voedselbank mogen eens per maand een bepaald aantal kledingstukken uitzoeken.
Bij toekenning door de gemeente van bepaalde voorzieningen kan er gekozen worden tussen zorg in natura (zin) of een persoonsgebondenbudget ( PGB). De gemeente is er volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Jeugdwet toe verplicht die keuze te bieden.
Voor algemene informatie over PGB klik hier.
Voor meer informatie over hoe pgb werkt zie de site van PerSaldo.
Wordt u binnenkort werkloos?
Dan heeft u mogelijk recht op een uitkering via het UWV. Bij het aanvragen heeft u onderstaande gegevens nodig:
Inschrijven als werkzoekende is niet nodig. Dat gebeurt automatisch als u WW aanvraagt.
Bereikt u binnen 1 jaar de AOW-leeftijd? Dan vraagt u alleen de WW-uitkering aan. U bent niet verplicht om te solliciteren.
Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een WW-uitkering, dan kunt u contact opnemen met één van de Servicepunten.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dit geldt ook voor kinderen, zijn zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de polis van de ouders. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dit is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Via onderstaande link kunt u zien wat er onder de basisverzekering valt.
Men kan zich vrijwillig aanvullend verzekeren, een aanvullende verzekering is niet verplicht. De Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit. Deze informatie kunt u aanvragen bij uw gekozen Zorgverzekeraar.
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.
Wij zijn gevestigd in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis,
voor adressen en aangepaste openingstijden:
zie tabblad vestigingen of klik hier.