Mantelzorger
Zorg je langer dan drie maanden en/of gemiddeld acht uur per week voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap? Dan ben je mantelzorger.
Komt u niet veel meer onder de mensen, en mist u deze contacten? Wordt u een dagje ouder en wat strammer en stijver? Of laat uw geheugen u wel eens in de steek? Dan is een voorziening als de dagbesteding mogelijk iets voor u.
Samen koffie drinken of lunchen bijvoorbeeld. Er zijn verschillende bewegings- en creatieve activiteiten.
Als onderdeel van Careyn is Careyn Plus er voor mensen met én zonder zorgondersteuning. Zij bieden services die u helpen bij het dagelijks leven. Hulp bij uw persoonlijke verzorging of het onderhoud van uw huis, maar ook bij de verzorging van een ander. Als u graag uw lichaam vitaal wilt houden of op stap wilt gaan met familie, vriend(inn)en of een groepsreis (met zorg), dan bieden zij vele mogelijkheden. Met uw CareynKaart krijgt u korting op vrijwel het gehele aanbod.
Met veel enthousiasme organiseren vrijwilligers gezellige bijeenkomsten en activiteiten, zoals de telefooncirkel, handwerkgroep, de spelletjesmiddag en huisbezoeken.
Sinds 1 juni 2019 zijn enkele sociale activiteiten van het plaatselijke Rode Kruis onderdeel geworden van Tympaan-de Baat en is de naam veranderd naar: 'Doen! Hart voor ouderen'.
Wanneer u denkt psychologische hulp nodig te hebben, kunt u contact opnemen met de huisarts. De psycholoog in de regio werkt nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner GGZ. De hulp die hij/zij biedt geldt voor de meest voorkomende klachten.
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen zetten zich in voor kinderen en volwassenen met een beperking of een chronische ziekte die thuis wonen. Zij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Handjehelpen biedt flexibel vrijwilligerswerk dat past in elke agenda.
Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair. Zij bieden hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt.
Verleende diensten:
Vrijwillige thuishulp en mantelzorgondersteuning
Levert intensieve vrijwilligershulp. Vooral 1 op 1 contacten, er wordt een combinatie/match gemaakt tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair, hieruit kunnen diverse activiteiten voortvloeien.
In principe geen eenmalige klussen, het is vooral gericht op langdurig contact tussen hulpvrager en vrijwilliger.
meereizen met ov naar school door stagieres
Voorbeelden: speelhulp, overname zorg (oppashulp), logeerhulp, vakantiehulp, samen er-op-uit, gezelschap, versterken sociaal netwerk, luisterend oor.
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met kanker. En hoewel de vooruitzichten op doorleven met kanker steeds beter worden, heeft de ziekte ingrijpende gevolgen voor alle betrokkenen.
Midden in het Groene Hart biedt Inloophuis 't Anker een ontmoetingsplaats aan iedereen die met kanker in aanraking is gekomen, als patiënt, ex-patiënt, naaste of nabestaande.
Een ankerplaats, waar mensen kunnen zijn zoals ze zijn. Waar je afleiding vindt met bijvoorbeeld yoga, schilderen of zingen in het smartlappenkoor. Waar je kunt praten met mensen die ècht begrijpen waar je het over hebt: de herkenning van lotgenoten. Inloophuis 't Anker staat voor een praatje, ontspanning, warmte en steun.
De inloopuren zijn op dinsdag en donderdag van 10:00-15:00.
Adres: inloophuis 't Anker op de Karekiet 49, te Mijdrecht.
Voor aktiviteiten zie de website
Kortdurend verblijf is een vorm van verzorging die o.a. geleverd wordt in het kader van het ondersteunen van de mantelzorg dan wel de overbrugging van een periode tot een definitieve intramurale opname (gezondheidszorg die gedurende een onafgebroken verblijf van meer dan 24 uur geboden wordt in een zorginstelling) of in geval van herstel na een ziekenhuisopname.
Kortdurend verblijf in het zorgcentrum wordt geboden aan cliënten die daartoe geïndiceerd zijn door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) te IJsselstein dan wel door het zorgkantoor Utrecht als overbruggingszorg voor langdurig verblijf.
Kwadraad helpt je weer om grip te krijgen op je dagelijks leven. We kijken naar je talenten. Niet naar wat niet kan, maar we kijken naar wat wél kan. Met een maatschappelijk werker spreek je over jouw situatie.
Zorg je langdurig voor iemand uit bijvoorbeeld je familie of directe omgeving met een ziekte, beperking of handicap?
Dan ben je 'mantelzorger'.
Er kan veel op je afkomen als je mantelzorger bent. Het kost tijd en energie om de zorg af te stemmen, praktische zaken te regelen en zelf in balans te blijven. Kun je daarbij wel wat steun gebruiken? Dan ben je bij Mantelzorg De Ronde Venen op het juiste adres. Wil je weten waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor hulpmiddelen of extra hulp? Wil je even je verhaal kwijt? Of wil je in contact komen met andere mantelzorgers? Wij zijn er voor je.
In Nederland zijn zo’n 2,6 miljoen mantelzorgers actief. Mantelzorgers zijn mensen die meer dan acht uur per week of langer dan drie maanden voor iemand zorgt. Dat kan een partner, kind, familielid of vriend zijn.
Mantelzorg.nl biedt informatie en advies voor mensen die mantelzorger zijn.
Er is een mogelijkheid tot het stellen van vragen. Maar ook het delen van ervaringen past bij Mantelzorg.nl.
zie ook Mantelzorg De Ronde Venen onderdeel van Tympaan de Baat
Soms heeft u even hulp nodig van een ander. Vaak kunt u dit vragen aan de mensen om u heen zoals familie, vrienden, buren enz. Maar als dat voor u even niet geldt, dan is het mogelijk de nederlandse patientenvereniging te vragen u tijdelijk te helpen.
Palliatieve terminale zorg is zorg in de laatste levensfase.
Er zijn verschillende vormen van zorg die in de laatste fase van het leven geboden kunnen worden. Uiteraard gaat dit altijd in overleg met de huisarts.
Deze vorm van zorg dient ook om mantelzorgers van terminale patiënten te ontlasten.
Uw eigen huis, een veilige plek. Zelf eten klaar maken, opruimen, een klusje doen. Of ergens koffie drinken, een boodschap doen, wandeling door het park. Zelfstandigheid en vrijheid is veel waard. Maar wat als u plotseling niet lekker wordt? Of er is een situatie waarin u zich niet veilig voelt. U heeft uw telefoon of mobiel niet altijd bij de hand. Dan geeft één druk op de knop van uw (mobiele) alarmering (hals- of polsalarm) de zekerheid dat er hulp komt. 24 uur per dag, 7 dagen per week. U heeft de zekerheid dat er altijd iemand komt als het nodig is.
POH-GGZ staat voor praktijkondersteuner huisartsenpraktijk voor geestelijke gezondheidszorg. De POH-GGZ Jeugd en de huisarts werken samen bij het behandelen en begeleiden van kinderen en jongeren (0 –18 jaar) met psychische en (psycho)sociale klachten.
Vrijwilliger: Ter ontlasting van de mantelzorger wordt op een door hem of haar (vooraf) aangegeven moment vrijwilligershulp ingezet zodat de mantelzorger even vrij af heeft. Dat kan gaan om een middag per week of per twee weken. Voor acute vervanging is het sneller om iemand uit familie of buurt om hulp te vragen.
Dagbesteding is een vorm van Respijt. Wanneer de zorgvrager naar Dagbesteding is, hoeft de mantelzorger die uren even niet te zorgen.
Logeren Voor maximaal een week per jaar kan een aanvraag Respijtzorg via de Wmo worden gedaan om de mantelzorger te ontlasten. Er moet een duidelijke reden voor zijn.
Buurtzorgpension: indien iemand thuiszorg ontvang, mag hij/zij (met partner) logeren in een Buurtzorgpension in Nederland voor een eigen bijdrage van rond de €20,= per nacht pp. Thuiszorg wordt daar dan ook verzorgd vanuit de basiszorgverzekering. Helaas niet mogelijk bij dementie (dwaalgevaar) ivm open pension.
Tijdelijk verblijf hiervoor kan het zorgpension Woerden worden ingeschakeld. De zorg wordt in samenspraak tussen een (vervangend) huisarts en zorgpension verzorgd. De eigen huisarts wordt op de hoogte gehouden. Begeleiding richt zich op herstel en het herwinnen van de zelfstandigheid, ter voorbereiding op de terugkeer naar huis of ter ontlasting van de mantelzorger.
Eerstelijns verblijf (ELV) of kortdurende zorg Om medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen? Dan is een verblijf in een zorginstelling mogelijk een oplossing. Bijvoorbeeld tijdens herstel periode na een behandeling in het ziekenhuis. Of voor zorg tijdens de laatste levensfase.
Een kortdurende opname in een zorginstelling voorkomt een onnodige opname in het ziekenhuis.
De huisarts of de medisch specialist maakt de afweging of degene in aanmerking komt voor een kort verblijf in een zorginstelling. De indicatie is drie maanden geldig.
Neem contact op met uw zorgverzekeraar om te weten welke zorginstellingen bij u in de buurt zijn.
SIEN komt op voor de belangen van mensen met een verstandelijke beperking en hun directe omgeving. Sien helpt, adviseert en informeert bij belangrijke onderwerpen als geld, zorg en participatie. Samen met de leden en vrienden zet deze organisatie zich in voor een samenleving waar mensen met een verstandelijke beperking gewoon kunnen meedoen, net als ieder ander.
U kunt bij Sien terecht voor:
De sociaal werker informeert en ondersteunt de inwoners bij het behouden en hervinden van de regie over het eigen leven. Deze ondersteuning richt zich op het verlangen van mensen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dit gebeurt door persoonsgerichte begeleiding en door activiteiten die worden uitgevoerd door vrijwilligers. De begeleiding is maatwerk, bij de één is kortdurende ondersteuning voldoende, bij de ander is een intensievere begeleiding nodig.
EHBD Eerste Hulp Bij Dementie koffer.
Deze koffer zit boordevol informatie boekjes en folders over alles wat met dementie te maken heeft. Info voor jong en oud, hoe om te gaan met dementerende enz.
Het kookproject is onderdeel van Dementiezorg De Ronde Venen. Doel van het project is om de samenleving beter in te richten op mensen met dementie en daarbij de mensen met dementie in hun kracht zetten. We kijken naar hun talenten, naar wat zij wel kunnen. We zetten deze talenten in bij activiteiten in de maatschappij door de mensen met dementie er als vrijwilliger bij te betrekken. Hierdoor voelen zij zich nuttig en waardevol, en dit gevoel is extra belangrijk omdat het gevoel en emotieleven van mensen met dementie erop vooruitgaat. Door gebruik te maken van hun talenten in de maatschappij, blijft de aansluiting met de maatschappij behouden en kunnen zij langer zelfstandig blijven functioneren.
Bij het Mantelzorg en Dementie Trefpunt kunt u zonder afspraak inlopen. U kunt ervaringen uitwisselen met een andere mantelzorger onder het genot van een kopje koffie of thee. U kunt er ook terecht met al uw vragen over mantelzorg, geheugenproblemen of dementie. Een medewerker en vrijwilliger van Tympaan–De Baat staan voor u klaar.
Het Mantelzorg en Dementie Trefpunt: laagdrempelig, kleinschalig en zonder risico. Loop gerust een keer binnen.
Heeft u last van lichamelijke klachten, somberheid, stress of angstklachten als gevolg van bijvoorbeeld ingrijpende gebeurtenissen, relatieproblemen of een zieke partner? Dan is de aanpak Welzijn op recept mogelijk iets voor u! Samen met een welzijnscoach kunt u op zoek gaan naar contacten of activiteiten die mogelijk uw leven extra glans gaan geven.
In De Ronde Venen zijn de volgende welzijnsorganisaties actief:
De Wet langdurige zorg is er voor mensen (zorgvragers) die de hele dag intensieve zorg of toezicht dichtbij nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen met vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking.
Voor meer informatie over aanvragen WLZ indicatie: zie de site van de rijksoverheid.
Voor meer informatie zie zorgkantoor.nl
Iedereen in De Ronde Venen moet zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen en zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarbij wordt steeds meer verwacht dat inwoners handelen vanuit eigen kracht en zelfregie. Wanneer een voorliggende voorziening geen oplossing is en een individuele voorziening van de gemeente (WMO) de oplossing is dan volgt een informatief gesprek. In zo'n gesprek worden eerst alle voorliggende voorziening met de cliënt besproken.
Ervaart u problemen in uw woning als gevolg van een medische beperking? Misschien dat een woningaanpassing een oplossing is.
Voorbeelden van een woningaanpassing zijn:
tillift, traplift of aanpassing van de douche/badkamer. Om de woning binnen te kunnen een drempelplaat, of drempels binnen de woning aanpassen.
Onze medewerkers zijn u graag van dienst.
Wij zijn bereikbaar op
maandag t/m donderdag van 09:00 – 16:00 uur en
vrijdag van 09:00 – 13:00 uur.
Wij zijn gevestigd in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis,
voor adressen en aangepaste openingstijden:
zie tabblad vestigingen of klik hier.